Image

Lezectví

Příležitosti ve městě a okolí.

Horolezecká stěna SVČ Rýmařov

Lezecká stěna se pyšní výškou 8 m a obvodem 15 m. Najdete na ní cca 600 chytů a 14 štandů, přičemž každý je obsazen lanem. Rezervaci nutno provést 24 hodin předem na tel. +420 737 751 283. Web: http://jm.svcrymarov.cz/index.php/nabizime/lezecka-tena

Zřícenina hradu Rabštejn (803 m n.m.)

Skalní oblast Rabštejn se nachází se v jižním výběžku hřebene Hrubého Jeseníku, 16 km západně od Rýmařova, cca 5 km jižně od sedla Skřítek, přes které prochází silnice I. třídy č. 11 z Rýmařova do Šumperka.
Dvě skalní hradby tvořené metadiabasem vyčnívají do výše 20 - 35 m. Pro horolezce představují dvě hlavní skupiny věží: Přední skály a Zadní skály. Lezecky nevýznamné jsou Dolní skály. Terén umožňuje až 180 cest lezení, většinou obtížnosti 3 až 6 UIAA, ale také 7 a 8 a dvě 9. Bizarní tvary věží nabízejí možnosti lézt v plotnách, převisech, spárách i komínech. Vrcholky skal poskytují široký rozhled po bohatě zalesněné okolní Hraběšické hornatině i směrem k Hornomoravskému úvalu. Na louce pod skalami je veřejné tábořiště a v místě je také restaurace.

Skalní hradby byly součástí stavby mocenského a správního sídla rabštejnského panství - hradu Rabštejna, vystavěného koncem 13. století a definitivně zpustlého v 17. století.  Skalní krajina v okolí Rabštejna porostlá jedlobučinovými lesy je chráněna jako přírodní rezervace.
Přístup ze sedla Skřítek po modré turistické značce (7 km) většinou po lesní asfaltové cestě. Z Bedřichova od hájovny po červené turistické značce (4 km), Z Rudoltic po modré turistické značce na rozcestí Hvězda a pak po žluté značce na Rabštejn. Autem se dá nejblíže dojet na konec až k tabuli s označením ceduli CHKO Jeseníky a zákazem vjezdu. Zde je možno zaparkovat. Na Rabštejn rovněž vede cyklostezka (Rabštejnská) z Oskavy přes Bedřichov.

Dobřečovské skály (770 m n. m.)

Poblíž Dobřečova - části obce Horní Město - se nacházejí asi 10 m vysoká izolovaná fylonitová skaliska, která jsou využívána jako přírodní horolezecká stěna.
Skály jsou na soukromém pozemku, přístup je volný a zásady slušného a ohleduplného chování by měly být samozřejmou povinností všech návštěvníků.
Přístup je pěšky od kostela v Dobřečově (možnost zaparkovat auto) po asfaltované polní cestě směrem k osadě Ferdinandov, asi po 500 m v mírné zatáčce odbočit doleva po polní cestě k lesíku se skalami.

Partneři Turistického informačního centra Rýmařov